Thursday, March 7, 2013



Birlesmis Milletler Kadinin Statusu Komisyonun (KSK) 57. toplantilari New York'ta organize edilen cesitli oturumlarla bugun devam etti. Bu baglamda 'Nijerya Kadinlar Birligi' tarafindan Nijerya' da siddete maruz kalan kadinlar ile ilgili belgesel gosterimi yapildi. Belgesel sonrasi 'Afrika' da Kadinlara ve Kizlara Karsi Siddetin Onlenmesi icin Gerekli  Girisimler' konulu oturuma gecildi.

Oturumda soz alan Nijerya' li katilimcilar genel olarak varolan yasalarin kadinlara karsi siddeti onlemede yeterince etkili olmadiklarinin altini cizdiler. Afrika' da ki bircok devletin aile ici siddeti onlemek icin gerekli onlemleri almadiklari, bu durumun ardinda yatan nedenlerden birinin ise kadinlarin kulturel, sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayi siddete maruz kalsalar bile bu durum karsinda sessiz kalmalari olarak vurgulandi. Konusmacilar Nijerya ve bircok Afrika ulkesinin bu gibi nedenlerden dolayi kadin ve seks ticareti icin hedef ulkeler olarak goruldugunden bahsettiler. Bunun sonucu olarak ise bircok Afrika ulkesinde HIV/AIDS ve ruhsal hastaliklarin son zamanlarda hizla yayilmakta oldugunun ve bu durum karsinda en kisa zamanda gerekli tedbirlerin alinmasinin onemine dikkat cekildi.

Bir sonraki oturumda Gurcistan Kadin Merkezinden Ia Verulashvili soz aldi. Sayin Verulashvili Gurcistan'da etnik gruplarin topluma entegre olmakta zorluk cektiklerini, bu durumun arkasinda yatan nedenin ise bircok etnik grubun resmi dili etkili olarak konusamamalari oldugunu belirtti. Bu nedenle bircok kadinin var olan haklarinin farkinda olmadiklarini ve bu durumun toplumda siddet olaylarinin artmasinda onemli faktorlerden biri oldugunu belirtti. Bu durumu ortadan kaldirmak icin Gurcistan Kadin Merkezi' nin etnik gruplari bilgilendirmek adina kadina karsi siddetin onlenmesi icin gerekli olan yasalarin resmi dil'den etnik gruplarin dillerine ceviri islerini gonullu olarak ustlendiklerini vurguladi. Kadina karsi siddetin onlenmesindeki en etkili yollarin sivil toplum kuruluslari, medya ve genc katilimcilar arasindaki bagi guclendirmek oldugunu belirten sayin Verulashvili bu misyonu gerceklestirmek icin Gurcistan' da aktif olarak rol oynadiklarini soyledi.

No comments:

Post a Comment