Monday, March 4, 2013



Kadinlara ve Kizlara Yonelik Siddetin Onlenmesi

Birlesmis Milletler Kadinin Statusu Komisyonunun (KSK) 57. toplantisi 3 Mart 2013 tarihinde genis katilimci profili ile New York' ta duzenlendi. 57. KSK toplantisinin temasi olarak 'Kadinlara ve Kizlara Yonelik Siddetin Onlenmesi' belirlendi.

57. KSK toplantisi tiyatro gosterisi ile basladi. Gosterinin ardindan, Birlesmis Milletler Genel Sekreter Yardimcisi ve BM Kadin Platformu Direktoru Michelle Bachelet katilimcilara hitaben kisa bir konusma yapti. Daha sonra toplanti 'Kadinlarin ve Kizlarin Ticareti' konulu panel ile devam etti. Buna ek olarak, panelde erkeklerin toplumdaki baskin konumlari ve bu durumun olusmasinda silah kullaniminin nasil rol oynadigi konulari hakkinda sunumlar yapildi. Kadinlara karsi siddetin onlenmesi icin izlenmesi gereken yollardan birinin toplumdaki silah kullaniminin kisitlanmasi gerektigine dikkat cekildi.

Ogleden sonraki oturum 'Kadinlara Yonelik Siddetin Onlenmesinde Erkeklerin Rolu' paneli ile basladi. 'Kadinlara Yonelik Siddetin Onlenmesinde Erkeklerin Rolu' panelinde ilk olarak 'Sonke' adli sivil toplum kurulusunun kidemli uzmani ve kurucu ortagi Bafana Khumalo soz aldi. Bafana Khumalo kadinlara ve kizlara karsi siddetin onlenmesinde okullarda uygulanan mufredat programlarinin onemine dikkat cekti. Kadinlara ve erkeklere esit sekilde onem veren bir ogretim programinin toplumdaki onyargilari giderecegini vurguladi. Buna ek olarak, Khumalo medyanin siddetin onlenmesinde cok onemli bir rol usttlendigini ve genclere ulasmakta bir arac olarak kullanilabiliecegini belirtti. Sosyal medyanin aktif kullaniminin ve genc nesillerin cesitli egitim programlari araciligiyla bilgilendirilmesinin toplumdaki siddet olaylarini azaltacaginin altini cizdi. 'Kadinlara Yonelik Siddetin Onlenmesinde Erkeklerin Rolu' panelinin sonlanmasinin ardindan, program 'Kadinlara ve Kizlara Karsi Siddetin Onlenmesinde En Iyi Uygulamalar' ve 'Iletisim ve Sosyal Medya Egitimi' temali paneller ile devam etti. Dunyanin dort bir yanindan gelen katilimcilar kadinlara ve kizlara karsi siddetin onlenmesi konusunda simdiye kadar ne tur girisimlerin yapildigi ve daha nelerin yapilmasi gerektigi hakkinda gorus alisverisinde bulundular.

Panellerin sonlanmasinin ardindan genc katilimcilar bir araya gelerek 'Ilerlemeye Devam Edecegiz' isimli sarkiyi seslendirerek 57. KSK toplantisini sonlandirdilar.



No comments:

Post a Comment