Wednesday, March 6, 2013


Birlesmis Milletler Kadinin Statusu Komisyonunun (KSK) 15 Mart'a kadar devam edecek olan 57. toplantilari New York'taki Birlesmis Milletler genel merkezinde basladi. Birlesmis Milletler genel merkezindeki toplantilara paralel olarak Lehigh Universitesi ve Birlesmis Milletler arasindaki isbirligi sayesinde Lehigh Universitesi, Egitim Fakultesinde, 'Modern Zaman Koleligine Kuresel, Ulusal, Bolgesel ve Yerel Bakis' temali panel duzenlendi. Panel Lehigh Universitesi Kadin Merkezi tarafindan organize edildi.

Panele konusmaci olarak katilan Christy Gillmore modern cag'da koleligin ne oldugunun ve ne sartlar altinda gerceklestirildiginin altini cizdi. Tahminlere gore su an 21 milyon ile 30 milyon arasinda insan zorla calistirma, mecburi evlilik, zorla fuhus, borc esareti, ve cocuklarin cinsel istimari gibi yasa disi yollarla bir nevi modern cag koleligine mahrum edilmektedirler. Arastirmalara gore bu tur yasa disi yollara maruz kalanlarin sayisi ozellikle Asya ve Afrika'da artmaya devam etmektedir. Modern cag'da bu gibi yasa disi uygulamalarin ortaya cikmasindaki temel faktorler asiri yoksulluk, irk ve etnik ayrimciligi, toplumsal cinsiyet rollerine dayali esitsizlik ve silahli catisma ortami olarak belirtildi.

Christy Gillmore'un sunumunu bitirmesinin ardindan soz alan bas savci yardimcisi Daniel A. Velez Amerika Birlesik Devletleri Bassavcilik Dairesinin insan kacakciligina karsi mucadele ile ilgili yapilan calismalarindan bahsetti. Sayin Velez' in vurguladigi gibi Amerika Birlesik Devletlerinde son zamanlarda seks ticareti ve bu baglamda yapilan insan kacakciligi asiri bir sekilde artis gostermektedir. Bu baglamda, 2012 yili itibariyle Amerika Birlesik Devletlerindeki 50 eyalet insan kacakciligi ile mucadele kapsaminda gerekli yasal mevzuatin uzerinde titizlikle durmaktadir. Bassavci yardimcisi Valez seks ticaretine ve insan kacakciligina maruz kalan kisilerin genellikle ailelerini durumlarindan haber etmek istemediklerini, bu durumun arkasinda yatan nedenin ise bilgilendirmeleri halinde ailelerinin guvenliklerinin tehlikeye gireceginden korkmalari olarak ozetledi. Daniel A. Velez' in sunumuna ek olarak Beck Sullivan Amerika Birlesik Devletlerinde her yil 200.000 ile 300.000 arasinda cocugun seks kacakciligina maruz kaldiginin altini cizdi. Sunumlarin bitmesinin ardindan panel Egitim Fakultesinde verilen resepsiyonla devam etti.

No comments:

Post a Comment